De Belastingdienst heeft in een zaak rondom een vermeende zwartspaarder ongelijk gekregen. Een belastinginspecteur moet de man in kwestie ruim 68.000 euro betalen.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch afgelopen donderdag bepaald. De uitspraak is maandag gepubliceerd. 

Een inspecteur van de Belastingdienst mocht antwoorden op bezwaren niet uitstellen, ook al had de man niet alle gevraagde informatie over buitenlandse banktegoeden doorgegeven.

De belastinginspecteur moet de man een dwangsom van 68.040 euro betalen en binnen twee weken alsnog uitspraken op de bezwaren doen.

Als hij dit niet doet, kan de inspecteur daar nog een dwangsom voor krijgen. Het hof rekent 1.000 euro per uitgebleven uitspraak per dag. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 1,62 miljoen euro.

Tipgever

Een inspecteur van de Belastingdienst hoorde via een tipgever dat de man geheime bankrekeningen in het buitenland had. Daarom legde de belastinginspecteur meerdere belastingaanslagen op over meerdere jaren.

De civiele rechter bepaalde in oktober 2013 dat de man meer informatie moest geven aan de fiscus. Maar ondanks een dwangsom van maximaal 300.000 euro deed de rekeninghouder dat niet.

De man diende zelf bezwaren in tegen de belastingaanslagen. Omdat antwoorden na het verstrijken van de termijn echter uitbleven, stelde hij de inspecteur in gebreke en stapte hij naar de belastingrechter.

De inspecteur zegt dat hij zich niet aan de wettelijke termijn kon houden, omdat hij pas wilde reageren op basis van de opgevraagde informatie.

Misbruik

Maar het hof geeft de vermeende zwartspaarder toch gelijk. De inspecteur zou "geen goede gronden" hebben om de uitspraken voor onbepaalde tijd uit te stellen en later dan de wettelijke termijn uitspraak te doen.

"De inspecteur misbruikt zijn bevoegdheid om de wettelijke termijn van zes weken voor het doen van uitspraak op bezwaar op te schorten", aldus het gerechtshof. De belastinginspecteur kan binnen zes weken na de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

Begin vorige maand verloor de Belastingdienst in een andere zaak. Omdat de fiscus de naam van een tipgever niet wil bekendmaken, stelde het gerechtshof in Arnhem Nederlandse zwartspaarders in het gelijk. Hun belastingaanslagen zijn vernietigd.

Fiscus verliest eerste zaak tegen zwartspaarders