Het platform Wijzer in geldzaken wil dat werknemers in het nieuwe pensioenstelsel een beperkte individuele keuzevrijheid krijgen.

Dat stelt de organisatie maandag in een advies (pdf) aan het ministerie van Sociale Zaken.

Het platform wil dat pensioensparen voor werknemers verplicht blijft, maar dat zij wel individuele keuzes kunnen maken.

"Te veel keuzemogelijkheden en een te grote complexiteit van afwegingen ontmoedigen mensen om daadwerkelijk keuzes te maken", laat de organisatie weten.

"Het platform verwacht dat de introductie van beperkte keuzemogelijkheden de betrokkenheid van de consument zal vergroten."

Uitstapmogelijkheid

Daarnaast maakt Wijzer in geldzaken zich zorgen over werknemers die geen pensioen opbouwen in een werknemerspensioenregeling. Dit geldt voor 8 procent van alle werknemers.

Deze groep valt niet onder een verplichte pensioenregeling. Of ze pensioen opbouwen, is afhankelijk van eventuele afspraken tussen hun werkgever en een pensioenuitvoerder.

Ook een groeiende groep zelfstandige ondernemers (bijna 15 procent) bouwt geen aanvullend pensioen op. Beide groepen lopen bij hun pensionering het risico op een "grote inkomensterugval". In de discussie pleit de ene kant ervoor mensen te verplichten voldoende te sparen, terwijl de andere kant vindt dat er keuzevrijheid moet zijn.

Daarom zou het ministerie volgens het platform een automatische pensioenopbouw moeten overwegen met een uitstapmogelijkheid voor zelfstandigen en werknemers die niet onder een verplichte pensioenregeling vallen.

Ondersteuning

Wijzer in geldzaken pleit voor het verwerken van persoonlijke gegevens in slimme online toepassingen. Die tools kunnen mensen helpen bij het maken van keuzes en duidelijkheid geven over het verwachte pensioeninkomen.

"Door teleurstelling en financiële problemen op de oude dag te voorkomen, blijft er voldoende draagvlak in de samenleving voor de manier waarop het Nederlands pensioenstelsel is georganiseerd."

Advies

Wijzer in geldzaken geeft het advies vanwege de zogenoemde Nationale Pensioendialoog. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken verzamelt zoveel mogelijk ideeën om een nieuw pensioenstelsel op te zetten. In mei zal ze een plan in hoofdlijnen presenteren.

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. Vertegenwoordigers van de financiële sector, de overheid, het onderwijs, voorlichtingsorganisaties en wetenschappers zijn bij het platform betrokken. Wijzer in geldzaken probeert naar eigen zeggen "verantwoord financieel gedag" te bevorderen en "financieel bewustzijn" te vergroten.