De zware belasting die Frankrijk heft over de winst die een buitenlander bij de verkoop van zijn Franse woning maakt, is voor ongeveer de helft in strijd met EU-wetgeving.

Dit heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. Parijs moet nu geld teruggeven aan klagers, zo werd vrijdag bekend.

Frankrijk heeft in augustus 2012 een extra heffing ingevoerd om niet-ingezetenen met een tweede huis in Frankrijk net zo zwaar te belasten bij verkoop van een huis als de Fransen. Als het huis meer oplevert dan het heeft gekost, moesten zij 34,5 procent over de winst betalen waarvan 15,5 procent aan sociale lasten.

Eerder betaalden niet-ingezeten hierover wel 19 procent vermogenswinstbelasting, maar geen sociale lasten. De truc uit 2012 om die verkopers ook een verhoging met 15,5 procent te laten betalen, mag niet van het hof. Vele tientallen Nederlanders hebben bezwaar aangetekend.

Terugbetalen

Ton Steinz van Juridisch Advies Frankrijk in Laren is een van de partijen die de zaak heeft aangekaart. Hij zei vrijdag dat Frankrijk nu moet terugbetalen en deze extra belasting ook niet meer kan heffen. Dat kan in de honderden miljoenen euro's gaan lopen. 

Verkopers die menen nog 15,5 procent van de meerwaarde tegoed te hebben van de Franse fiscus, kunnen nog een bezwaarschrift indienen als hun huis na 1 januari 2013 is verkocht.