ECB-president Mario Draghi heeft dinsdag in Frankfurt het nieuwe twintigeurobiljet onthuld.

Het nieuwe biljet heeft een zogenoemd portretvenster met een holografische afbeelding van de Griekse mythologische figuur Europa. Als het briefje tegen het licht wordt gehouden, wordt het venster transparant en verschijnt het gezicht van Europa.

Draghi noemt dit "een innovatief echtheidskenmerk" waarmee het biljet moeilijker te vervalsen zal zijn dan de oude versie. "Dit zal het vertrouwen versterken dat de 338 miljoen burgers van de eurozone in hun biljetten stellen", zei hij bij de onthulling.

Net als het nieuwe vijfje en nieuwe tientje, heeft ook dit briefje een smaragdgroen getal dat bij beweging van kleur verschiet. Er zit ook een portret van Europa in het watermerk verwerkt. Onder meer de kleuren blauw, geel en paars komen in het briefje terug.

Het nieuwe biljet wordt vanaf 25 november in omloop gebracht. Daarmee hebben de makers van bankbiljetten nog negen maanden de tijd om zich voor te bereiden.

Ontwerp

Het nieuwe briefje van 20 euro is het derde eurobiljet dat een nieuw ontwerp heeft gekregen. Europa vervangt alle biljetten geleidelijk om ze beter te beschermen tegen vervalsing. In mei 2013 werd het nieuwe vijfje geïntroduceerd en in september vorig jaar volgde het nieuwe tientje.

Het twintigeurobiljet is volgens de Europese Centrale Bank een van de meest gebruikte biljetten: "Het wordt op grote schaal verspreid via geldautomaten, het wordt geaccepteerd door veel (kaart)automaten en wordt vaak op echtheid gecontroleerd door winkeliers."

Zo'n 338 miljoen mensen gebruiken eurobiljetten in negentien verschillende landen. De in omloop zijnde biljetten hebben een gezamenlijke waarde van zo'n 1.000 miljard euro.

Video: ECB onthult nieuw twintigeurobiljet