Het leven is in januari in zeventien van de negentien eurolanden goedkoper geworden.

Dat blijkt uit nieuwe schattingen die Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

De inflatie, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, zakte vorige maand in de eurozone naar min 0,6 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,6 procent goedkoper waren dan een jaar eerder.

In december kwam de inflatie al uit op min 0,2 procent, waarmee sprake was van de eerste daling van het prijspeil sinds 2009. De nieuwe schatting voor januari kwam overeen met de voorlopige prognose, die eind vorige maand werd gepubliceerd.

Inflatie

Griekenland

De prijsdalingen waren met 2,8 procent het sterkst in Griekenland, gevolgd door Spanje. Daar werd het leven 1,5 procent goedkoper.

Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode was er binnen de eurozone alleen in Oostenrijk en Malta geen sprake van prijsdalingen. In Nederland zakte het prijspeil met 0,7 procent.

Olie

De prijzen dalen grotendeels doordat olie de afgelopen maanden veel goedkoper is geworden. Daarnaast namen de prijzen voor telecomdiensten af.

In de hele Europese Unie kwam de inflatie vorige maand uit op min 0,2 procent. Behalve in Oostenrijk en Malta, werd ook in Groot-Brittannië, Zweden en Roemenië een lichte inflatie gemeten.

In de andere 23 EU-lidstaten daalden de prijzen.

'We hebben nu te maken met goede deflatie' | De risico's van deflatie