Het Verbond van Verzekeraars laat een digitale poliskluis bouwen waarin consumenten al hun particuliere verzekeringen kunnen inzien. 

De website, geschoeid op de leest van mijnpensioenoverzicht.nl, is naar verwachting vanaf 2017 online. Dat maakt de brancheorganisatie dinsdag bekend.

Veel verzekeraars hebben toegezegd mee te werken ''waardoor nu al duidelijk is dat meer dan 75 procent van alle verzekeringen beschikbaar komt in de beveiligde omgeving''. Naar verwachting loopt dat percentage nog verder op.

Verzekerden krijgen van hun verzekeraar een toegangscode waarmee ze hun polissen kunnen inzien. Een van de voordelen van het centraliseren van de informatie is dat klanten snel kunnen checken of ze niet dubbel zijn verzekerd, of dat er juist een verzekering ontbreekt.

Het verbond onderstreepte dat klanten de volledige regie houden over hun gegevens. ''De klant bepaalt zelf of en, zo ja, welk overzicht hij in zijn online-omgeving wil en met wie hij dat eventueel wil delen''.

Met het oog op de veiligheidsnormen en privacyregels wordt het beheer van de website ondergebracht bij een onafhankelijke stichting.

De polisinformatie wordt bovendien niet ondergebracht in een centrale database. Elke keer dat de consument de digitale omgeving raadpleegt, wordt de informatie rechtstreeks opgehaald bij de verzekeraars.