Particuliere beleggers stappen weer massaal in aandelen. Gelokt door de goede rendementen en lage rentes op de spaarrekening keren beleggers terug naar de beurs.

Binckbank had het afgelopen maand aanzienlijk drukker dan anders bij de klantenservice met actieve beleggers, bevestigt een woordvoerder van de bank na berichtgeving in het AD dinsdag.

De onlinebank voor beleggers wil geen aantallen noemen, maar ''de traditioneel al goede maand januari was beduidend drukker dan normaal''.

Steeds meer mensen overwegen te gaan beleggen vanwege de lage rente in combinatie met het goede sentiment op de beurs, zegt Peter Siks van Binckbank. ''Kennelijk zien ook particulieren nu geen ander alternatief voor sparen dan beleggen op de beurs.''

Index-trackers

De meeste particuliere beleggers (90 procent) geven de voorkeur aan fondsen in de AEX-index of Amerikaanse fondsen. Ook zogeheten index-trackers zijn populair. Daarmee koopt de belegger een stukje van een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Voordeel is dat deze producten een goede spreiding bieden en lage beheerkosten hebben. BinckBank ziet ''een snelle groei in deze categorie sinds vorig jaar''.

Ook bij onlinebroker De Giro, actief in veertien landen, is het druk. ''We krijgen soms duizenden aanmeldingen per week. De groei gaat duidelijk vele malen harder dan voorheen'', aldus directeur Gijs Nagel. ''De berichten rond de crisis beginnen nu ook wat weg te ebben, waardoor mensen kennelijk weer geneigd zijn het beleggen op te pikken.''

Risico's

Volgens beleggersvereniging VEB staat beleggen ''gelukkig'' weer in de belangstelling. Maar de VEB waarschuwt tegelijk ook voor de risico's. ''Beleggers worden nu aangelokt in advertenties met mooie rendementen. Ze moeten daar wel kritisch naar kijken'', zegt VEB-directeur Paul Koster.

Allerlei verborgen elementen kunnen het beloofde rendement namelijk negatief beïnvloeden, aldus de beleggersclub. Koster wijst daarbij op de kosten van beleggingsfondsen die soms hoog kunnen oplopen. ''Dan valt het rendement anders uit dan gedacht.''