Consumenten hebben afgelopen december iets meer uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Al drie maanden op rij zijn de bestedingen licht gestegen.

Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bestedingen lagen in december 0,5 procent hoger dan eind 2013.

Aan voedings- en genotmiddelen besteedden consumenten 0,6 procent meer. Aan overige goederen is 1,5 procent meer uitgegeven, dat komt vooral doordat consumenten meer gas hebben verbruikt.

Verder gaven ze 0,9 procent meer uit aan diensten dan in december 2013. Die uitgaven zijn goed voor ruim de helft van de totale binnenlandse bestedingen van consumenten.

Het gaat onder meer om de huur, uitgaven aan het openbaar vervoer of een bezoek aan een restaurant of de kapper.

Auto's

Consumenten gaven wel minder uit aan duurzame goederen die langer dan een jaar meegaan. De uitgaven aan dit soort producten lagen afgelopen december 1,8 procent langer dan een jaar eerder.

Dat kwam vooral doordat er veel minder auto's zijn gekocht dan in december 2013. In dat jaar kochten consumenten juist veel auto's, omdat belastingvoordelen per 2014 zouden vervallen.

Fietsen waren afgelopen december wel meer in trek. Dat hangt weer samen met werknemers die nog via een fiscale regeling voordelig een fiets van de zaak wilden aanschaffen. 

Vertrouwen

Het CBS meldt verder dat het vertrouwen van consumenten in februari nauwelijks is veranderd ten opzichte van januari. Het vertrouwen komt in februari uit op -7, tegen -6 in januari.

Ze zijn iets negatiever over de economie, maar zijn toch even bereid om grote aankopen te doen als in januari.

Het vertrouwen in februari ligt boven het gemiddelde van -8 over de afgelopen twintig jaar. In april 2000 waren consumenten tot nu toe het meest positief (27). Het vertrouwen bereikte met een stand van -44 een dieptepunt in februari 2013.