Automobilisten die veel kilometers maken, moeten vaak ook een hogere verzekeringspremie betalen. De premieverschillen kunnen tot wel 600 procent oplopen.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond.

Ongeveer twee derde van de autoverzekeraars weegt het aantal kilometers mee voor de verzekeringspremie. De grens voor een premieverhoging ligt meestsl bij 7.000, 12.000, 15.000, 20.000 en 25.000 kilometer per jaar.

Voor de WA-dekking van een willekeurige auto bij verzekeraar PolisVoorMij is het verschil maar liefst 600 procent, stelt de Consumentenbond. Dat is het verschil tussen iemand die jaarlijks duizend kilometer maakt en iemand die vijftigduizend kilometers rijdt. 

Bij deze verzekering wordt aan het einde van het jaar gekeken naar het werkelijk aantal afgelegde kilometers.

Kilometers

''Bij De Kilometerverzekering KM is het aantal kilometers eveneens belangrijk. Wie meer dan gemiddeld op de weg zit, betaalt daar bij zowel WA- als cascopolissen ruim drie keer zoveel premie als iemand die nauwelijks rijdt.''

Ook bij deze verzekering wordt aan het einde van het jaar gekeken naar het werkelijk aantal afgelegde kilometers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ongeveer een derde van de autoverzekeraars het aantal jaarlijkse kilometers niet meeneemt in de premie. Dit geldt voor ANWB, Aegon, Avéro Achmea, Centraal Beheer, Delta Lloyd, de Goudse, Reaal en SNS Bank. ''Deze verzekeraars kijken naar andere factoren, zoals het type brandstof en het autotype.''

Uitzonderingen

Maar er zijn ook uitzonderingen. Voor de WA- en beperkt cascoverzekeringen van Route Mobiel en Zelf geldt: hoe lager het aantal kilometers, hoe hóger de premie. Bij de WA-polissen betalen consumenten, alleen kijkend naar het aantal kilometers, boven de zevenduizend kilometer 20 procent minder premie, aldus het rapport.

''De verzekeraars lichten toe dat uit eerdere analyses bleek dat bij deze polissen de schadekans juist afneemt naarmate het aantal kilometers oploopt.'' Voor de allriskpolissen van Route Mobiel en Zelf geldt wel een hogere premie naarmate er meer gereden wordt.