De inflatie van consumentengoederen is in januari op jaarbasis gedaald naar precies 0,0 procent. Dat is het laagste niveau in 27 jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In december stegen de prijzen nog met gemiddeld 0,7 procent op jaarbasis.

De daling van de prijzen worden vooral veroorzaakt door de gedaalde brandstofprijzen, ook kleding werd goedkoper.

Geharmoniseerd naar Europese maatstaven, waarin de kosten voor het bezit van een eigen woning niet worden meegenomen, zijn de prijzen in Nederland in januari met 0,7 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde inflatie  binnen de eurozone was in december voor het eerst sinds 2009 0,2 procent negatief

De lage inflatie is voor de Europese Centrale Bank de reden om een omvangrijk stimuleringsprogramma te starten.

Olieprijs

De prijs van aardolie, en daarmee die van brandstof, daalt al sinds vorig jaar zomer. Een vat Brentolie schommelt nu net onder de 50 dollar per vat, de prijs van een liter benzine komt daarmee op 1,74 euro.

"Benzine was bijna 13 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder.Ook gas werd in januari goedkoper en drukte de inflatie. De prijs van gas is nu 2,8 procent lager dan vorig jaar", schrijft het CBS.

Ook voeding en kleding werden goedkoper in januari vergeleken met dezelfde maand in 2014. Door de zachte winter vorige maand is er minder vraag naar winterkleding.  

Kwaliteit

Het statistiekbureau merkt op dat de prijsontwikkeling van goederen en diensten zonder voedingsmiddelen en energie al langere tijd "zeer beperkt" is. "Dit hangt samen met productiviteitsontwikkelingen bij de productie en met de kwaliteitsverbetering van de producten", schrijft het CBS.

De kwaliteit van computers en televisies is in de afgelopen jaren sterk verberterd, terwijl de winkelprijzen niet veel zijn veranderd. Consumenten willen graag over de nieuwste versies beschikken en stellen daardoor ondanks de prijsdaling hun aankopen niet uit, concludeert het statistiekbureau.

'We hebben nu te maken met goede deflatie' | De risico's van deflatie