'Geen hogere gasrekening door beperking gaswinning'

De Nederlandse consument krijgt geen hogere gasrekening door het kabinetsbesluit om tijdelijk minder gas uit de Groningse bodem te halen vanwege het aardbevingsgevaar.

Dat zegt hoogleraar energiemarkten Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Tot de zomer wordt er minder gas gewonnen. Op 1 juli bekijkt minister Henk Kamp van Economische Zaken of de gaswinning over het hele jaar kan worden teruggebracht van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub naar 35 miljard kuub.

Zelfs als dat laatste doorgaat, hoeft de consument zich niet echt zorgen te maken, zegt Mulder. In de eerste plaats omdat de gastarieven voor veel consumenten voor dit jaar al vaststaan en zijn verwerkt in hun contracten.

En bij consumenten die met hun leverancier variabele tarieven hebben afgesproken, worden prijsstijgingen of -prijsdalingen 'vertraagd' doorgevoerd.

Invloed

Daarnaast verwacht Mulder niet dat de Nederlandse productiebeperking van grote invloed zal zijn op de prijs van gas die op de groothandelsmarkt wordt bepaald. Op die markt kopen leveranciers hun gas in.

''De groothandelsmarkt is de laatste jaren steeds meer Europees geworden, waardoor het prijseffect van een verminderd aanbod vanuit Nederland gering is'', aldus de hoogleraar.

Drastischer

Een andere situatie zou ontstaan als drastischer maatregelen moeten worden genomen, zoals het sluiten van een of meerdere productielocaties. Zo'n scenario kan optreden wanneer zich opnieuw zware aardbevingen voordoen.

''Als dat gebeurt tijdens een koude winterperiode dan zal dat wel effect hebben en tot hogere prijzen leiden'', zegt Mulder.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning

Tip de redactie