Niet langer in Blaricum, maar in Wassenaar zijn de duurste koopwoningen van Nederland verkocht. De gemiddelde koopsom van een Wassenaarse woning was vorig jaar 558.000 euro.

Dat blijkt vrijdag uit gegevens van Kadasterdata, een platform dat gegevens van het Kadaster analyseert.

De gemiddelde koopsom is de gemiddelde prijs waarvoor woningen in een bepaalde periode zijn verkocht. Dat bedrag zegt niet iets over de prijs van alle koopwoningen in een gemeente.

Wassenaar werd in 2014 gevolgd door Bloemendaal (550.000 euro) en Laren (539.000 euro). Blaricum staat nu op de vierde plek met een gemiddelde koopsom van 488.000 euro.

In die gemeente zakte de gemiddelde koopsom met 20 procent. Dat kwam vooral doordat er daar minder vrijstaande woningen zijn verkocht. En de vrijstaande huizen die zijn verkocht, waren ook nog eens goedkoper. De gemiddelde prijs van dit type woning zakte tot onder de 1 miljoen euro. 

In 2013 stond Wassenaar nog op de vierde plek.

Pekela

In de gemeente Pekela waren de verkochte woningen opnieuw het goedkoopst. Vorig jaar werden huizen daar gemiddeld voor 119.500 euro verkocht.

Delfzijl, Oldambt, Kerkrade en Het Bildt volgen met een koopsom oplopend tot 132.000 euro. De prijzen zijn op al die plekken, behalve in Kerkrade, gedaald ten opzichte van 2013

In 280 van de 402 gemeenten zijn de gemiddelde verkoopprijzen vorig jaar gestegen. In Zeevang en Bergeijk stegen de prijzen met ruim 30 procent.

Schommelen

In 120 gemeenten daalde vorig jaar de gemiddelde koopsom en in twee gemeenten bleef het gelijk. Naast Blaricum, zakte de gemiddelde koopsom ook met zo'n 20 procent in Winsum en Ubbergen.

Kadasterdata benadrukt dat de koopsom flink kan schommelen in kleinere gemeenten waar weinig woningen van eigenaar wisselen.

Verder zijn er in 2014 vijfhonderd woningen met een koopsom van boven de 1 miljoen euro verkocht. Dat zijn er 36 procent meer dan in het jaar daarvoor.

Meer dan de helft van die miljonairswoningen zijn in Noord-Holland verkocht (267). Zuid-Holland volgt met 122 transacties van boven de 1 miljoen euro.

Top tien duurste straten van Nederland | Gemiddeld huis in duurste straat kost 2,4 miljoen