Het vertrouwen van huizenkopers in de woningmarkt is in januari voor het eerst in twee jaar iets afgenomen. 

Consumenten zijn vooral wat minder positief over de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2015. Bovendien is optimisme van consumenten over hun eigen financiële situatie en over de ontwikkeling van de economie afgenomen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van eigen onderzoek.

De zogenoemde Eigen Huis Marktindicator, die de belangenorganisatie samen met de TU Delft ontwikkelde, kwam vorige maand uit op 103. Dat is twee punten lager dan in december.

Daarmee staat de indicator nog steeds op een relatief hoog niveau, zegt de belangenorganisatie. Met 100 punten is het vertrouwen van huizenkopers neutraal.

Bedenkelijk

''Mensen zijn veel optimistischer over de woningmarkt dan twee jaar geleden, maar bedenkelijk is dat de stijging van het consumentenvertrouwen nu stokt en dat er zelfs een kleine daling te zien is, zegt woningmarktspecialist Bob Maas van VEH.

Het is volgens hem voorbarig te denken dat de woningmarkt er al weer bovenop is, ondanks het aantrekken van de huizenverkopen.

''Hoe het verder gaat is afhankelijk van allerlei ontwikkelingen, zowel in het overheidsbeleid als in de economie en in de portemonnee van mensen. Wie nu verhuist, heeft daarvoor de financiële middelen en doet dat waarschijnlijk ook met enige noodzaak. Bijvoorbeeld in verband met gezinsuitbreiding, echtscheiding of een andere baan. In veel andere gevallen lukt het niet om te verhuizen. De middelen ontbreken of de verhuizing wordt geblokkeerd door een vaak forse restschuld'', aldus Maas.

S&P ziet huizenmarkt komende jaren aantrekken