Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is tegen een wettelijk verbod op eenzijdige renteverhogingen door banken. 

Hij zei dat donderdag in een Tweede Kamerdebat over kredietverlening door banken aan bedrijven en particulieren.

Dijsselbloems partijgenoot Henk Nijboer had de minister opgeroepen eenzijdige renteverhogingen door banken te verbieden.

Volgens Nijboer verhogen banken soms de rente op een lening, met een beroep op nieuwe liquiditeits- of kapitaaleisen. Het aantal redenen waarop banken zich beroepen, is ''schier onbeperkt'' en de redenen zijn vaak ''ook nog eens vaag'', aldus Nijboer, die dit onacceptabel noemde.

Algemene voorwaarden

Dijsselbloem wees erop dat banken rentes mogen verhogen, mits ze binnen de algemene voorwaarden blijven. Dat kan bijvoorbeeld als de waarde van het onderpand voor de lening sterk is gedaald.

Het is wel van groot belang dat banken hier open over zijn en duidelijker aan de klant moet laten weten hoe de voorwaarden in elkaar steken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hier al afspraken over gemaakt met de banken, aldus Dijsselbloem. Hij vreest ook dat als renteverhogingen zouden worden verboden, de banken zich dan gaan indekken tegen schade door de opslag op de rentetarieven te verhogen.

Nijboer nam daar geen genoegen mee. Klanten alleen beter informeren is ''te beperkt''. Hij noemde een voorbeeld waarbij een ondernemer zijn rente eenzijdig verhoogd zag worden van 2,2 procent naar 4 procent. ''Dat is toch geen manier van werken, zo kun je geen onderneming runnen.''

Zeer kritisch

Dijsselbloem beloofde ''zeer kritisch'' te zullen gaan kijken of er inderdaad sprake is van willekeur aan de kant van de banken. Als dat zo is, zal hij dat aanpakken. Dijsselbloem gaat om te beginnen de kwestie opnieuw bespreken met de AFM.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat gemeenten en andere overheden achter de broek zitten om rekeningen vanuit het midden- en kleinbedrijf sneller te betalen. Er geldt een wettelijke betalingstermijn van dertig dagen, maar de overheid betaalt gemiddeld na 44 dagen. Dat is drie dagen trager dan de betaling in het bedrijfsleven.