Belastingadviseurs maken even vaak fouten bij het invullen van de belastingaangifte als leken. Dat blijkt woensdag uit een steekproef van de Consumentenbond.

De consumentenorganisatie liet dertig belastingadviseurs aangifte doen. Slechts 53 procent van de deelnemers heeft dat helemaal goed gedaan. De andere adviseurs maakten "beginnersfouten en een stapel slordigheidsfouten".

De Consumentenbond liet ook vijftien niet-experts aangifte doen. Iets meer dan de helft maakte daarbij een belangrijke fout.

Adviseurs die zijn aangesloten bij het Register Belastingadviseurs handelden twee van de drie aangiften zonder fouten af. Maar hun collega's zonder keurmerk scoorden nog slechter dan de niet-experts. Slechts twee op de vijf vulden de aangifte zonder fouten in.

Aansprakelijk

In een van de aangiften werd bijvoorbeeld een verbouwingshypotheek niet vermeld. Een andere adviseur maakte een fout waardoor de belastingbetaler 2.000 euro zou mislopen. Ook al heeft een adviseur de aangifte gedaan, de belastingbetaler blijft in alle gevallen zelfs aansprakelijk voor de gemaakte fouten.

Twee adviseurs vroegen aan de belastingbetaler om de persoonlijke inloggegevens van Digid af te staan. Maar daarmee kan hij of zij ook de gegevens inzien en zelfs wijzigen.

De Consumentenbond adviseert consumenten daarom nooit hun Digid-wachtwoord door te geven.