In 2014 is er voor een recordbedrag extra afgelost op hypotheken. 

Er werd bij Rabobank ongeveer 4 miljard euro extra afbetaald op eigen woningen; een kwart meer dan in 2013.

Bij concurrent ABN Amro is voor 2,7 miljard euro afgelost. Dat komt neer op een stijging van 18 procent. Klanten van ING hebben vorig jaar 29 procent meer afgelost dan het jaar daarvoor.

De drie banken behoren tot de grootste spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Schenkingsvrijstelling

Dat er extra werd afgelost, heeft vooral te maken met de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling tot 100.000 euro die dit jaar afliep.

Vooral in december werd er daardoor veel afgelost. In totaal bedroeg dat in die maand ongeveer 1 miljard euro, dat is 25 procent van het totaal in heel 2014. De grens van de huidige schenkingsvrijstelling ligt op 52.752 euro.

"Blijkbaar heeft de schenkingsvrijstelling veel klanten geprikkeld om extra te gaan aflossen op hun hypotheek. Het aantal aflossingen met bedragen boven 50.000 euro wijst daar op", zegt Theo Harms, manager hypotheken bij de Rabobank, tegen NU.nl.

Trend

Maar de bank ziet daarnaast ook een trend. Harms:  "Ik denk dat mensen aflossen zodat hun huis niet meer onder water staat (een situatie waarin de waarde van het huis lager is dan de hypotheek die erop rust, red.)." 

Daarbij denkt hij dat de klanten van de Rabobank sparen met de huidige lage rente niet zo rendabel vinden waardoor zij liever investeren in hun eigen woning. 

Sinds de woningmarkt vanaf 2008 instortte, kwamen ruim een miljoen huizen onder water te staan. Inmiddels krabbelt de woningmarkt langzaam maar zeker weer op. 

In 2014 lag de prijs van een gemiddeld verkochte woning 3,5 procent hoger op jaarbasis, blijkt uit de meest recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Ten opzichte van het hoogtepunt in de woningmarkt van augustus 2008 is het prijsniveau nog steeds 19 procent lager.