Er zijn fors meer valse eurobiljetten onderschept in Nederland in 2014. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal met 29 procent gestegen.

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

In totaal zijn er 48.700 valse biljetten uit omloop gehaald in Nederland afgelopen jaar. Een jaar eerder was dit aantal nog 37.700 biljetten. De bank benadrukt dat het risico op het ontvangen van een vals biljet laag blijft.

Een woordvoerder van DNB geeft tegenover NU.nl aan dat de toename niet meteen valt toe te schrijven aan een specifieke ontwikkeling. Het cijfer fluctueert vaak en eerder was het aantal onderschept bankbiljetten in Nederland relatief laag. 

In totaal zijn er 838.000 valse eurobiljetten uit omloop gehaald, zo meldde de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is een toename van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Tweede helft

Vooral in de tweede helft van 2014 werden er flink meer valse bankbiljetten gevonden, namelijk 44 procent.

In 86 procent van de gevallen ging het om biljetten van 20 en 50 euro. De centrale bank verklaart dat het aantal valse biljetten nog erg laag blijft, vergeleken met de 16 miljard echte bankbiljetten in omloop.

97,5 procent van de bankbiljetten werd gevonden in landen binnen de eurozone. Ongeveer 2 procent werd onderschept in andere EU-landen en het overige deel werd gevonden in de rest van de wereld.