Consumenten hebben in november vorig jaar 0,6 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand in 2013.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het is de tweede maand op rij dat consumenten meer geld uitgeven. Vooral aan duurzame goederen als huishoudelijke apparaten en woninginrichting is meer besteed, namelijk 3,4 procent.

Ook kochten consumenten meer fietsen dan een jaar geleden, wat volgens CBS samenhangt met de eindejaarsrun op de fiscaal voordelige fiets van de zaak.

De uitgaven aan voedings- en genotsmiddelen zijn met 2,7 procent gestegen. Consumenten gaven 4,3 procent minder uit aan overige goederen, waaronder gas en brandstoffen.

Video: Bestedingen consumenten toegenomen

Vertouwen

Het vertrouwen van consumenten is in januari nauwelijks veranderd ten opzichte van december. Het consumentenvertrouwen stijgt licht naar -6 en ligt daarmee boven het gemiddelde (-8) van de afgelopen twintig jaar. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013, namelijk -44.

Het consumentenvertrouwen wordt bepaald door consumenten te vragen naar hun mening over de economische situatie van de afgelopen twaalf maanden en het komende jaar.

Daarnaast wordt geïnformeerd naar de financiële situatie van het afgelopen jaar en de komende twaalf maanden. Tot slot geven consumenten antwoord op de vraag of zij vinden dat het een gunstige tijd is voor grote aankopen.