Vorig jaar heeft het BKR 31.195 nieuwe consumenten geregistreerd die een betalingsachterstand hebben op hun lening. In totaal lopen 771.000 consumenten achter met betalingen.

Dat meldt het BKR, Bureau Krediet Registratie, dinsdag.

De jarenlange trend van oplopende betalingsproblemen zet door, wel is de stijging kleiner dan in 2013 toen 51.000 consumenten een betalingsachterstand opliepen.

Volgens de algemeen directeur van BKR, Peter van den Bosch, is het probleem veel omvangrijker, omdat BKR enkel afgesloten kredieten en eventuele betalingsachterstanden vastlegt en niet achterstallige rekeningen.

"Uit de Monitor Betalingsachterstanden 2014 van de overheid blijkt dat circa een derde van alle huishoudens in Nederland een vorm van een betalingsachterstand heeft. Dit zijn 2,3 miljoen huishoudens. De niet-kredietschulden zijn veel omvangrijker dan de kredietschulden."

BKR

BKR heeft een aantal testen lopen met gemeenten, waar ook niet-kredietschulden bij het BKR worden gemeld. Vervolgens kunnen gemeenten de huishoudens, die ernstige financiële problemen hebben, hulp bieden bij het aanpakken van de oorzaak.

Nibud meldde vorig jaar dat huishoudens met financiële problemen de samenleving miljoenen euro’s kosten.