
'We hebben nu te maken met goede deflatie'
Dat zegt Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro, in een reactie op de negatieve inflatie van 0,2 procent binnen de eurozone in december.
"De deflatie van december is goede deflatie, die wordt puur veroorzaakt door de lage olieprijs. Het wordt een ander verhaal als de deflatie een gevolg is dat alle prijzen dalen en de economie krimpt waarbij ook de lonen worden verlaagd. Dan kom je in een negatieve spiraal en is er sprake van slechte deflatie. Ik zou er niet zenuwachtig van worden", aldus De Jong tegen NU.nl.
IJskast
De Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt wordt dat misschien wel, de centrale bank heeft als belangrijkste mandaat het prijspeil op een gezond niveau te houden. De ECB streeft hierbij naar een percentage van dichtbij maar onder de 2. De Jong verwacht niet dat we dit percentage binnenkort weer halen.
Wanneer de inflatie voor langere tijd laag of zelfs negatief is, kan dat economisch herstel in de weg staan. Een mogelijk effect is dat consumenten aankopen uitstellen omdat goederen en diensten in de toekomst goedkoper zijn.
Maar de ABN Amro-econoom denkt dat de deflatie Europa juist ten goede komt. "Ik denk juist dat de economie gaat aantrekken, de lage olieprijs is een zegen voor de eurozone. Ik betwijfel ook of consumenten hun aankopen uitstellen. Als ik een nieuwe ijskast nodig heb en die is op jaarbasis 0,2 procent goedkoper, wacht ik echt niet met die aankoop."
Taalgebruik
Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de universiteit van Tilburg, waakt voor onzorgvuldig gebruik van de term 'deflatie'. "Deflatie is een langdurig proces van prijsdalingen die in de verwachtingen en lonen verankerd worden. Dat is nu totaal niet aan de orde", laat Eijffinger aan NU.nl weten.
De term wordt volgens de hoogleraar ook voor politiek gewin gebruikt, zo hintte ECB-president Mario Draghi er eerder op om staatsobligaties op te kopen (QE in jargon) vanwege het lage prijspeilniveau in de eurozone.
"De discussie over deflatie is gepolitiseerd, dat vind ik een slechte zaak. Draghi wil QE er doorheen duwen, maar hij heeft het over zaken die er helemaal niet zijn. Het is gevaarlijk om steeds de gevaren van deflatie te benadrukken, zo creëer je een self fulfilling prophecy en dat is niet goed", aldus Eijffinger.