De meeste Nederlandse werknemers gaan er met hun salaris netto op vooruit dit jaar. Dat blijkt uit berekeningen van loonstrookverwerker ADP die dinsdag zijn gepubliceerd.

Vooral de inkomens tussen de 2.000 en 6.500 euro houden onder de streep van hun loonstrook meer geld over. Een modaal maandloon (2.662 euro) stijgt bijvoorbeeld met zo'n 12 euro.

Voor mensen met een inkomen van anderhalf keer modaal krijgen er 45 euro bij, werknemers die twee keer modaal verdienen iets meer dan 60 euro. Inkomens tot 19.462 euro per jaar gaan erop achteruit. Zij worden echter gecompenseerd bij de aangifte inkomstenbelasting.

Het gaat volgens ADP om een omvangrijke groep, voornamelijk parttimers en jongeren die tot nog toe nog geen belastingaangifte hoefden te doen.

Hoewel de meeste lonen op de maandelijkse salarisstrook stijgen, valt de toename over een heel jaar bezien wel mee, waarschuwt ADP.

De loonstrookverwerker wijst erop dat het 'deurmatmomentje', oftewel het doen van belastingaangifte over het afgelopen jaar, steeds bepalender wordt voor het uiteindelijke nettoloon. Dat leidt tot meer administratieve lasten bij werkgevers en werknemers, en ook de Belastingdienst zelf.

Vakantiegeld

De afbouw van heffingskortingen door de overheid zorgt er voor dat er netto juist weer iets minder overblijft van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld. Iemand met een modaal inkomen krijgt hiervan op jaarbasis circa 59 euro minder.

Werknemers in de bouwsector met een salaris per vier weken van 3.500 tot 5.000 euro gaan er relatief het meest op vooruit. Personeel in de sector metaal en techniek met een maandloon van 1.250 euro moet de grootste achteruitgang incasseren. Deze werknemers leveren 9 euro in.

ADP verzorgt maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlandse werknemers.

Video: Reactie van de ADP

Werkgeverslasten laten wisselend beeld zien in 2015 | Veranderingen in 2015 voor jouw portemonnee