De waarde van de euro bereikte in maart een voorlopig dieptepunt. Wat gebeurt er als de euro goedkoper wordt?

1. De daling van de munt hangt samen met de populariteit van de Amerikaanse dollar.

De koers van de Europese munt ten opzichte van de dollar zakte tot het laagste niveau sinds 2003. De euro is even 1,0584 dollar waard geweest.

Vanwege het herstel van de Amerikaanse economie en de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen, raakt de dollar meer in trek onder valutahandelaren.

Daarnaast daalde de euro in waarde vanwege de aankondiging dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor 1.140 miljard euro aan leningen en staatsobligaties bij banken gaat opkopen. Het programma start op 9 maart.

Begin 1999 werd de euro geïntroduceerd op een koers van 1,1747 dollar. In oktober 2000 bereikte de koers een dieptepunt van 0,82 dollar. De hoogste waarde tot nu toe werd in juli 2008 genoteerd. De munt was toen 1,6038 dollar waard.

2. Hoewel het negatief klinkt, heeft een goedkope munt ook voordelen.

Door een lagere wisselkoers worden producten uit de eurozone relatief goedkoper en dus aantrekkelijker. Landen die goederen uit de eurozone importeren, zijn namelijk goedkoper uit.

De vraag naar deze producten kan daardoor toenemen. Daarmee kan ook de werkgelegenheid groeien bij de producenten en de bedrijven die deze goederen moeten verwerken en vervoeren.

3. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de groeicijfers voor Nederland afgelopen maand naar boven bijgesteld vanwege de goedkope euro en lage olieprijs.

Het CPB gaat er nu van uit dat de economie volgend jaar met 1,5 procent zal groeien, in plaats van met 1,25 procent zoals bij de vorige raming nog werd gedacht.

Niet alleen zullen bedrijven naar verwachting meer exporteren, ook de consumptie zal toenemen. Consumenten houden naar verwachting door de dalende energieprijzen meer geld over om aan andere dingen uit te geven.

Dit alles zou ook de werkgelegenheid aanwakkeren. Het CPB voorspelt 570.000 werklozen in 2015. Dat zijn er 35.000 minder dan eerder werd geraamd.

4. Andersom geldt ook dat de import voor eurolanden duurder wordt.

Er zijn immers meer euro's nodig om hetzelfde product te kunnen kopen. Daardoor kan het gemiddelde prijspeil binnen de eurozone weer stijgen (inflatie).

Onder meer grondstoffen die in dollars worden afgerekend, vallen duurder uit. Ook consumenten die Amerikaanse elektronica in de VS willen kopen of via internet willen bestellen, zijn duurder uit.

Aangezien er in de eurozone op dit moment zelfs sprake is van deflatie (waardevermeerdering), is het niet erg als de prijzen wat oplopen. Het past zelfs in de strategie van de Europese Centrale Bank (ECB).

Volgens de laatste cijfers van Eurostat lagen de prijzen afgelopen december 0,2 procent lager dan een jaar eerder. Dat is ver verwijderd van de 2 procent inflatie waar de ECB naar streeft.

In Nederland is de inflatie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in december op 0,7 procent uitgekomen. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2009.

5. Vakanties buiten de eurozone worden duurder.

Vakantiegangers die vreemde valuta's moeten gebruiken, krijgen minder voor hun euro's dan een paar maanden geleden. Een reis naar de Verenigde Staten valt door de duurdere dollar een stuk duurder uit.

Voor toeristen van buiten de eurozone wordt het juist aantrekkelijker om naar een euroland op vakantie te gaan. Dat kan een lichte impuls opleveren voor de toeristenbranche.

Bekijk de actuele koers op Belegger.nl