De brandstofprijzen aan de pomp zijn in 2014 fors gezakt als gevolg van de aanhoudende daling in de prijs van ruwe olie. 

Een liter benzine of diesel werd bijna 20 cent goedkoper, diezelfde hoeveelheid lpg wordt nu voor ruwweg 10 cent minder aangeboden.

Volgens cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers zijn de prijzen aan de pomp terug op het niveau van 2010.

De landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 ligt op oudejaarsdag op circa 1,59 euro, tegen 1,76 eind 2013. Voor een liter diesel moet nu ongeveer 1,29 euro worden neergeteld. Een jaar geleden was dit nog 1,47 euro. Bij lpg zakte de adviesprijs van 88 naar 77 cent.

Paul van Selms, brandstofdeskundige bij UnitedConsumers, acht het goed mogelijk dat autobrandstoffen nog goedkoper worden. Het ligt volgens hem in ieder geval niet voor de hand dat de prijzen snel weer flink gaan stijgen.

Ruwe olie 

Dit omdat er wereldwijd sprake is van een structureel lagere vraag naar ruwe olie. De prijs van ruwe olie is afgelopen jaar zo ongeveer gehalveerd tot om en na bij de 55 dollar per vat.

De sterke daling van de brandstofprijzen zette pas afgelopen zomer in. Door accijnsverhogingen werden benzine, diesel en lpg in januari dit jaar eerst nog een paar cent per liter duurder. Een liter lpg ging per 1 januari 2014 zelfs met zo'n 7 cent in prijs omhoog.

De accijnsverhogingen zorgden het hele jaar door voor hevige protesten vanuit de tankbranche. Deze hebben er volgens brancheorganisaties als Bovag en BETA toe geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omzet verliezen. Begin december spanden twee boze pomphouders hierover zelfs een rechtszaak aan tegen de Staat.

Dit moet u weten over de dalende olieprijs | Bekijk de actuele brandstofprijzen | Bekijk de actuele olieprijs