De rijken der aarde zijn ook dit jaar weer rijker geworden.

Dat blijkt uit de miljardairslijst die persbureau Bloomberg dagelijks bijhoudt.

De top vierhonderd van de lijst voegde dit jaar ongeveer 92 miljard dollar (zo'n 76 miljard euro) toe aan hun vermogen.

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is nog altijd de rijkste man op aarde. Bloomberg schat het vermogen van de Amerikaan op 87,6 miljard dollar. Dat is een toename van 9,1 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder.

Op plaats twee staat superbelegger Warren Buffett met een vermogen van 74,5 miljard dollar. Buffett passeerde op de lijst de Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim (73,1 miljard dollar).

Alibaba

Opvallende stijger op de lijst is de Chinees Jack Ma, oprichter van internetgigant Alibaba. Mede door de recente beursgang van zijn bedrijf groeide het geschatte vermogen van de Chinees met 25 miljard tot 28,7 miljard dollar. Daarmee is hij nummer 22 op de lijst.

Ma wedijvert nu met Li Ka-shing (nummer zeventien) om de titel rijkste man van Azië. Het vermogen van Li, topman van het moederbedrijf van onder meer Kruidvat, wordt geschat op ongeveer 30 miljard dollar.

Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, zag zijn vermogen met 15 procent afnemen tot 45 miljard dollar. Daarmee is hij nog altijd de op zeven na rijkste persoon op aarde. Meest vermogende Nederlander in de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken met een geschat vermogen van 9,7 miljard dollar. Daarmee is zij de nummer 125 op de lijst.

Verval

Voor veel rijke Russen betekende 2014 een jaar van verval. De westerse sancties laten hun sporen na op de koersen in Moskou en daarmee op het fortuin van veel Russen.

Viktor Vekselberg, topman van houdstermaatschappij Renova Group, is nu de rijkste Rus met een geschat vermogen van 14 miljard dollar. Hij passeerde Alisher Usmanov van technologiebedrijf Megafon, die zijn vermogen met ongeveer een derde zag verdampen tot 13,8 miljard dollar.