De Flexibel Sparen-rekening van Knab heeft in 2014 met een effectieve rente van 1,74 procent de hoogste rente gegeven op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

De bank wint daarmee het Gouden Spaarvarken van Spaarinformatie.nl. Eerder gaf Spaarrente.nl een vergelijkbare prijs, Gouden Spaarrente, aan dezelfde rekening van Knab.

De rekening was eerder alleen beschikbaar voor betalende klanten van Knab, maar is sinds de introductie van het gratis basispakket tot een saldo van 50.000 euro beschikbaar voor iedereen.

De Internet Spaarrekening van Argenta staat op de tweede plaats, met een rente van 1,71 procent. Internetsparen van Nationale Nederlanden, de winnaar van vorig jaar, staat op de derde plaats met een rente van 1,70 procent. 

Rente

De gemiddelde rente van de tien banken die de hoogste rente geven, zakte in 2014 van 1,8 naar 1,55 procent. De rente van de top tien bleef relatief stabiel, en de renteverschillen tussen deze tien banken waren zeer klein. Grote banken zoals ABN Amro, Rabobank en ING blijven achter, met een gemiddelde rente van 1,1 procent.

Volgens berekeningen van Spaarinformatie.nl ontvingen Nederlanders in 2014 gemiddeld 1,1 procent rente, en werd er daarmee 1,8 miljoen euro aan spaarrente misgelopen.

Inflatie

De inflatie schommelt al het hele jaar rond de 1 procent. De meeste banken hebben daarmee dus voldoende rente gegeven om de inflatie te compenseren. Vorig jaar, toen de gemiddelde inflatie rond de 2,6 procent lag, gaf geen enkele bank voldoende rente om de inflatie te compenseren.