De bedragen die via collectebussen aan goede doelen worden gedoneerd, worden steeds lager.

In 2013 werd door 24 landelijk collecterende organisaties 38.684.666 euro opgehaald, wat neerkomt op 2,31 euro per persoon.

Twee jaar geleden was dat nog 44.702.433 euro, oftewel 2,68 per Nederlander. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl heeft ontvangen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

Gul

De gulste gemeente was Rozendaal met 11,83 euro per persoon. Ook op de waddeneilanden Schiermonnikoog (8,96 euro per persoon), Terschelling (7,16) en Vlieland (6,72) wordt relatief veel geld in de collectebus gestopt.

Over het algemeen wonen in het noorden en oosten van Nederland de gulste gevers.

In de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht wordt het minste gedoneerd, namelijk 0,33 euro per persoon. Ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geven weinig aan collectanten, met respectievelijk 0,40, 0,48 en 0,52 euro per persoon.

Minder collectanten

Volgens het CBF zijn er meerdere verklaringen voor de teruglopende collecteopbrengsten. Zo waren er voor veel organisaties dit jaar minder collectanten op pad en blijkt het werven van nieuwe collectanten lastig.

Ook zijn er tegenwoordig makkelijkere en veiligere manieren om geld te doneren, bijvoorbeeld via internet.

Ook hebben Nederlanders minder vaak kleingeld in huis liggen, vermoedt een woordvoerster van de Hartstichting. "Ook hebben we gemerkt dat de crisis invloed heeft op het opgehaalde bedrag. Hierdoor moeten we steeds innovatiever worden om collectegelden op te halen."

Zo wordt onder meer gekeken naar betalen met een pinautomaat aan de deur, en het ophalen van donaties via de eigen website en Facebook.