Een gepensioneerde werknemer krijgt een schadevergoeding van 120.000 euro netto van het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) vanwege een foute offerte.

Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten nadat CNV Vakmensen een rechtszaak voor de werknemer had aangespannen tegen het pensioenfonds.

De werknemer ging in 2012 met vervroegd pensioen. Hij nam deze beslissing op basis van een persoonlijke offerte die hij bij de pensioenfonds had aangevraagd.

Het blijkt dat in deze offerte een fout zat; PME was niet uitgegaan van het tot dusver opgebouwde pensioen, maar van het pensioen wat de werknemer bereikt zou hebben als hij tot zijn 65-ste had doorgewerkt. De werknemer had op dat moment zijn werk al opgezegd.

Het pensioenfonds stuurde een excuusbrief, maar was niet bereid de misgelopen pensioenschade te compenseren. Het fonds zegt dat er bij de berekening duidelijk stond dat er geen rechten aan het offerte konden worden ontleend.

Kennis

Volgens rechtshulpverlener Ronald van Oostrom van CNV Vakmensen is het terecht dat de werknemer hier geen genoegen mee nam. “Op basis van die verkeerde offerte had hij intussen wel een verstrekkend besluit genomen dat hij niet meer kon terugdraaien."

De rechtbank woog in de uitspraak mee dat de werknemer "een gemiddelde burger is, die niet beschikt over enige specifieke kennis van pensioenen". Dit terwijl PME deze kennis wel heeft en hiermee "de werknemer de mogelijkheid heeft ontnomen om op basis van de juiste  informatie een afweging te maken."

Volgens Van Oostrom kan deze uitspraak gevolgen hebben voor pensioengerechtigden en pensioenfondsen. "Werknemers die een verkeerde pensioenberekening hebben gekregen en later ontdekken dat die niet juist was, hebben met deze uitspraak een sterke zaak."

Het pensioenfonds heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.