Mensen die kiezen voor een budgetpolis, kunnen niet terecht bij academische ziekenhuizen omdat de zorgverzekeraars daar geen contracten mee hebben afgesloten.

Dat stelt patiëntenfederatie NPCF. ''We hebben alle budgetpolissen nageplozen en kunnen het nergens vinden'', aldus een woordvoerder woensdag.

Mensen die toch in een academisch ziekenhuis belanden als hun verzekering dat niet dekt, moeten een deel van de rekening zelf betalen. Dat kan fors oplopen volgens de NPCF.

''Een rekening van tien ligdagen in een academisch ziekenhuis kan al snel oplopen tot 10.000 of 15.000 euro. Als je daar zelf 20 procent van moet betalen is dat erg veel'', aldus de woordvoerder.

Zorg

De NPCF vindt dat zorgverzekeraars mensen met budgetpolissen niet mogen uitsluiten van zorg die ze nodig hebben, als die zorg alleen in een academisch ziekenhuis verleend kan worden.

In een reactie zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat zorgverzekeraars altijd aan hun zorgplicht moeten voldoen. ''Het kan niet zo zijn dat als een patiënt een bepaalde ziekte of aandoening krijgt, hij niet in het ziekenhuis terechtkan voor een passende behandeling.''

De NPCF zal het punt donderdag aankaarten tijdens een overleg met onder andere ziekenhuizen, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid.