Het is voor reisorganisaties niet helder wanneer de prijs van vliegtickets gaat dalen nu luchtvaartmaatschappijen door de sterk gedaalde olieprijs veel goedkoper brandstof kunnen inkopen. 

 

Daarover klaagt de reisbranchevereniging ANVR vrijdag.

"Waarom gaan de benzineprijzen wel omlaag en die van vliegtickets niet? Daarover is de sector niet transparant'', aldus de zegsvrouw.

Reisorganisaties hebben grote moeite om aan consumenten uit te leggen waarom de prijzen van vliegtickets maar niet omlaaggaan. De prijs van kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, is dit jaar inmiddels bijna 30 procent gedaald. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf

Automobilisten merken het verschil wel direct. De adviesprijs van een liter Euro 95 dook eind november tot onder de 1,70 euro, de laagste prijs in drie jaar.

Afspraak

''Natuurlijk is het zo dat luchtvaartmaatschappijen hun contracten voor de afname van brandstof ver van tevoren afspreken'', zegt ze.

''Maar het is niet helder wanneer de prijs van vliegtickets dan wel gaat dalen. Waarom gaan de benzineprijzen wel omlaag en die van vliegtickets niet? Daarover is de sector niet transparant'', zegt de woordvoerster. De ANVR wil het dilemma de komende tijd aankaarten bij overleg met luchtvaartmaatschappijen.

Zomer

Luchtvaartmaatschappijen betalen hun brandstof ongeveer een jaar vooruit om minder afhankelijk te zijn van prijsschommelingen. Volgens Theodoor Gilissen-analist Jos Versteeg dalen de vliegticketprijzen daarom niet eerder dan in de zomer van volgend jaar. Dan is het een jaar geleden dat de olieprijs een dalende trend laat zien. 

In juni piekte een vat Brentolie uit de Noordzee op 115 dollar, inmiddels schommelt de prijs rond de 70 dollar nadat de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) besloot de productie niet terug te schroeven om de prijs te stuwen. Kerosine is goed voor een derde van de totale operationele kosten van een vlucht. 

KLM liet al weten dat een dalende olieprijs niet betekent dat de kosten voor brandstof meteen zakken. "Bovendien vliegen wij niet op ruwe olie, maar op kerosine. De olieprijs zegt daarom niet alles", aldus de woordvoerder.

Dit moet u weten over de dalende olieprijs | Bekijk de actuele brandstofprijzen | Bekijk de actuele olieprijs