In november zijn twee tot drie keer zoveel bedrijfsfietsen verkocht in vergelijking met vorig jaar.

Dat zegt Bob Dijksma, directeur van Nationale Fiets Projecten (NFP), tegen NU.nl.

NFP verzorgt voor vijfduizend bedrijven de fietsregeling. In september werden 25 procent meer aanvragen voor een bedrijfsfiets geregistreerd; in oktober liep dat op tot 60 procent.

"De stijgende lijn zet zich door. December is normaal de slechtste maand, maar ik verwacht net als in november een stijging van 200 tot 300 procent te zien", aldus Dijksma.

Een woordvoerder van Bovag heeft geen harde cijfers, maar geeft aan dat het hard gaat. "Het is een gekkenhuis hier en daar."

Fietsregeling

De reden dat veel werknemers een fiets van de zaak aanschaffen, is dat de huidige regeling dit jaar eindigt. Alleen fietsen die voor het einde van het jaar geleverd zijn, kunnen nog met een fiscaal voordeel tot maximaal 52 procent worden aangeschaft.

Vanaf 2015 mag de werkgever 1,2 procent van de totale loonsom fiscaal onbelast besteden aan werknemersvergoedingen. De fiets concurreert dan met kerstpakketten en bedrijfsfeestjes. Daardoor vreest de branche dat de fiscaal voordelige bedrijfsfiets verdwijnt.

Levering

Dijksma signaleert dat de meest gekozen fiets van de zaak, een stadsfiets van circa 750 euro van A-merken, al bijna niet meer leverbaar is. "Er zijn problemen met de levering van fietsen door fabrikanten van A-merken. Zij hebben onvoldoende ingespeeld op het einde van de huidige regeling."

Een woordvoerder van RAI Vereniging wijt het te laat inspelen op onduidelijkheid van de overheid. "Pas deze zomer werd bekend dat de invoering van de werkkostenregeling onafwendbaar is. Als je daar als fabrikant op in wil spelen, moet je dat eerder weten."

Werknemers die dit jaar nog een fiets van de zaak willen kopen, zijn in grote mate afhankelijk van de voorraad van rijwielhandelaren. Volgens de woordvoerder van Bovag hoeft dat geen probleem te zijn. "Fietsen worden bijna altijd uit voorraad verkocht, maar als je iets specifieks wil wordt het lastig."

Volgend jaar

Het is overigens helemaal niet uitgesloten dat ook volgend jaar een voordelige bedrijfsfiets kan worden aangeschaft. "Een groot deel van onze klanten zegt ook volgend jaar de fiets van de zaak te willen aanbieden", zegt Dijksma van NFP.

"Met name kleine werkgevers zullen stoppen met een fietsregeling. Maar veel grote bedrijven zeggen binnen de werkkostenregeling ruimte te hebben om de bedrijfsfiets te blijven aanbieden."

“Het aantal werkgevers dat een fiets van de zaak-regeling aanbiedt, zal afnemen. Het is koffiedik kijken, maar ik gok dat 75 tot 80 procent van de werkgevers een fietsregeling zal aanbieden", aldus Dijksma.

"Sommige werkgevers zullen het zelfs aantrekkelijker maken en de maximale waarde verhogen naar 1500 euro om het gebruik van een elektrische fiets te stimuleren."