De overheid en de RegioBank gaan samen optrekken voor het behoud van pinautomaten en andere bancaire voorzieningen in dunbevolkte regio's. 

Daarvoor tekenen minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en RegioBank-topman Hans van den Bor maandag een intentieverklaring in het Friese dorp Garyp.

De bank krijgt geen directe financiële steun, maar de overheid gaat de bank helpen om partijen te vinden die geldautomaten of servicepunten mede kunnen financieren.

Dat kunnen private partijen zijn, maar ook lokale gemeenten. Uit een pilotproject blijkt al dat er veel vraag is naar dit soort oplossingen, vertelt een woordvoerder van RegioBank. Dorpsbewoners kunnen zo weer dicht bij huis pinnen en hun bankzaken regelen.

Proefproject 

RegioBank, een onderdeel van SNS, telt nu 530 kantoren in Nederland, voornamelijk buiten de grote steden. De bank zal zich ervoor inspannen om dat aantal op peil te houden en waar mogelijk uit te breiden.

Eerder ging de landelijke overheid al een samenwerking aan met supermarktketen SPAR voor het behoud van buurtwinkels op het platteland.

RegioBank en SPAR startten op hun beurt in september samen een proefproject voor het openen van bancaire servicepunten in een aantal buurtsupers.

De balies worden minimaal één dagdeel in de week bemand. Door deze 'bank in de buurtwinkel' keert bancaire dienstverlening terug in plaatsen die het al een tijd zonder eigen bankkantoor moesten stellen, aldus RegioBank.