Luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers compenseren na vertraging door een botsing met een vliegtuigtrap.

Dat blijkt vrijdag uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het Hof boog zich over een zaak rondom het Duitse bedrijf Condor en oordeelde dat een botsing tussen een vliegtuig en een mobiele trap niet als een buitengewone omstandigheid geldt.

Het Hof ziet dit als een gebeurtenis "inherent aan de normale uitvoering van de activiteiten van een vliegtuigmaatschappij". Daarom moet Condor zijn klanten een vergoeding betalen.

Vertraagd

Drie passagiers hadden een vlucht geboekt van het Turkse Antalya naar Frankfurt. Hun vlucht was met meer dan zes uur vertraagd. Condor wijt de vertraging aan een incident tijdens de avond ervoor.

Op het vliegveld van Stuttgart botsten meerdere vliegtuigtrappen tegen het toestel aan. Daardoor raakte een vleugel beschadigd en moest het vliegtuig vervangen worden. Condor noemt dit een bijzondere omstandigheid en vindt daarom dat een financiële compensatie niet terecht is.

Volgens het Hof kunnen technische problemen in sommige gevallen als buitengewone omstandigheden gelden. Maar alleen als die niets te maken hebben met de normale werkzaamheden van een luchtvaartmaatschappij.

Onmisbaar

Het Hof benadrukt dat mobiele vliegtuigtrappen onmisbaar zijn voor het passagiersvervoer. Luchtvaartbedrijven worden regelmatig geconfronteerd met deze voorwerpen en de dingen die daarbij mis kunnen gaan. Er zijn geen aanwijzingen dat er externe oorzaken waren zoals sabotage of een terroristische aanslag.

Volgens EU-regels zijn bedrijven verplicht passagiers te compenseren als ze meer dan drie uur vertraagd zijn. Dit geldt ook als een vlucht helemaal geschrapt wordt.

Luchtvaartmaatschappijen hebben geen compensatieverplichting als sprake is van een buitengewone omstandigheid. Dit betekent dat de vertraging of het schrappen van de vlucht niet met maatregelen voorkomen had kunnen worden.

Een buitengewone omstandigheid is onverwacht, onvermijdbaar en extern. Voorbeelden zijn onder meer oorlog, extreme weersomstandigheden, een kaping, de vondst van een bom of een onverwachte sluiting van een vliegveld.