Problematische schulden zijn steeds vaker onoplosbaar. De maatschappelijke kosten zijn hoog en de gevolgen voor de betrokken gezinnen zijn groot. 

Dat stelt Nadja Jungmann, lector schulden van de Hogeschool Utrecht in het rapport 'Onoplosbare schuldsituaties', aldus Trouw.

De schuldproblematiek in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Minstens 700.000 Nederlanders hebben problematische schulden, waarvan in 2013 28.000 mensen in de schuldsanering zaten. Ongeveer 30 procent hiervan haalt de eindstreep na drie jaar niet.

Steeds meer gezinnen komen ondanks hun enorme schulden niet in aanmerking voor schuldsanering. Een van de redenen is dat gemeenten de afgelopen jaren steeds hogere drempels hebben opgeworpen.

Onvindbaar

Een groeiend aantal schuldenaren is onvindbaar voor schuldeisers als banken en andere kredietverstrekkers, meldt het NCRV-programma Altijd Wat dinsdag op basis van cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het aantal mensen met schulden dat spoorloos is, steeg van iets meer dan 59 duizend begin vorig jaar naar bijna 73 duizend in oktober.

Kredietverleners hebben mensen die als onbereikbaar bij het BKR staan geregistreerd herhaaldelijk proberen te vinden. Het BKR denkt dat de stijging te maken heeft met de toename van het aantal mensen met schulden.