Consumenten die een gekocht artikel terugbrengen naar de winkel, kunnen het aankoopbedrag voortaan via de betaalautomaat aan de kassa teruggestort krijgen.

De winkelier moet wel een overeenkomst hebben met ABN Amro, ING of Rabobank om het zogeheten retourpinnen  als dienst aan te kunnen bieden. Dat maakt de Betaalvereniging Nederland donderdag bekend. 

Nu ontvangen klanten meestal nog contant geld bij het terugbrengen van goederen. Een retourpintransactie is mogelijk wanneer de aankoop met een betaalpas of creditcard is betaald.

Het maakt daarbij niet uit bij welke bank de consument bankiert. De consument voert zijn pas in, waarna de winkelier de transactie start. De volgende werkdag is het bedrag bijgeschreven op de rekening.

Veiliger

De dienst werd in april van dit jaar al aangeboden aan winkeliers die klant zijn bij de Rabobank. ABN AMRO en ING maken dit nu ook mogelijk.

Volgens Detailhandel Nederland hoeven winkels daardoor minder wisselgeld in kas te hebben. Dat is veiliger voor winkelier, medewerker en klant, is de redenering.