Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Belastingdienst

'Verrassing van naheffing komt door te oud belastingsysteem'

Dat zo veel mensen wellicht een naheffing moeten betalen aan de fiscus, komt doordat het systeem van de Belastingdienst bepaalde wijzigingen niet op tijd heeft kunnen doorvoeren.
Door NU.nl/Edo van der Goot

Dat zegt Arjo van Eijsden, partner en belastingadviseur bij adviesbureau EY.

"Deze heffing komt voort uit een maatregel die in het herfstakkoord is genomen. Dat was oktober 2013, de maatregel ging in op 1 januari van dit jaar. Zo'n grote verandering kan het verouderde belastingsysteem in zo'n korte tijd niet aan."

De huidige coalitie heeft met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken dat de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk wordt. Dat betekent dat mensen die veel verdienen de minste korting krijgen, in de vorm van een hogere naheffing. Deze naheffing geldt alleen volgend jaar, over het belastingjaar 2014.

Rechtvaardiger

De korting op belasting is ooit in het leven geroepen om de belasting rechtvaardiger te maken. Mensen die meer kosten maken doordat ze bijvoorbeeld kinderen hebben of niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, kunnen zo van bepaalde voordelen genieten.

Maar de toepassing van kortingen, toeslagen en minder heffingen in het belastingsysteem is doorgeslagen is de algemene perceptie. Daarom bereidt de regering onder leiding van staatssecretaris Eric Wiebes (Belasting) een herziening voor in het belastingstelsel.

Onjuist

Normaliter worden dit soort heffingen verrekend met andere toeslagen, zoals de hypotheekrenteaftrek die mensen maandelijks terugkrijgen. Veel mensen gingen ervan uit dat dit nu ook zou gebeuren, zegt Van Eijsden van EY.

"Mensen dachten dat hun voorlopige aanslag juist was, maar nu blijkt dat dit niet zo is. Het punt is dat de afbouw van de heffingskorting direct doorgevoerd had moeten worden. Het systeem van de Belastingdienst is te oud voor dergelijke aanpassingen."

Daarbij is dit ook een communicatieprobleem van de fiscus. "De Belastingdienst had eerder moeten communiceren dat het systeem deze aanpassing niet direct kan verwerken."

De correctie zal bij sommige particulieren meegenomen worden in de voorlopige aanslag die zij eind 2014 of begin 2015 ontvangen. Bij anderen volgt de correctie bij de definitieve aanslag in de zomer van 2015.

Aanbevolen artikelen