Zorgverzekeraars wachten af wie als tweede de hoogte van de premie bekend durft te maken. 

Volgens vergelijkingssite Zorgkiezer.nl wachten verzekeraars af, uit vrees dat de concurrent met een lagere premie komt en de strijd om de overstapper wint. 

Tot nu toe heeft alleen DSW de premie voor de ziektekostenverzekering bekendgemaakt. Die verzekeraar verlaagt de maandelijkse premie voor de basisverzekering met 7,50 euro.

Klanten van deze verzekeraar betalen vanaf volgend jaar 95 euro per maand. De premies voor aanvullende verzekeringen blijven gelijk.

De verzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun prijs noemen. Consumenten hebben dan tot 1 januari de tijd om hun huidige verzekering stop te zetten en tot 1 februari om de nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

''Zorgverzekeraars wachten elk jaar langer met het bekendmaken van hun nieuwe premies en voorwaarden'', zegt Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. ''Dat is vervelend voor verzekerden.'' Ruys verwacht dat de meeste zorgverzekeraars de premie moeten verhogen.

Laat

Ook vergelijkingssite Geld.nl constateert dat verzekeraars laat zijn met het bekendmaken van hun premies. "Voorgaande jaren hadden rond deze tijd al vier à zes verzekeraars hun nieuwe premies en voorwaarden bekendgemaakt", zegt Sieto de Vries, directeur van de site.

Volgens De Vries heeft dat te maken met de vervanging van de AWBZ, een volksverzekering voor langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Een deel van die zorg moet vanaf volgend jaar door zorgverzekeraars worden vergoed. Achmea en CZ zijn daarom nog druk aan het rekenen. 

Concurrentie

Verzekeraar VGZ erkent dat het ook met concurrentie te maken heeft. Bovendien is deze verzekeraar nog bezig met het sluiten van contracten met zorgverleners.

Achmea benadrukt dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid onlangs nog extra geneesmiddelen aan het basispakket toegevoegd. Ook dat heeft invloed op de premies.

DSW gelooft niet dat de verzekeraars hun premies nu nog moeten berekenen. Directeur Chris Oomen zegt dat alleen de Miljoenennota nodig is om de premie te bepalen. 

De Consumentenbond stelde in september nog dat de premies komend jaar flink omlaag kunnen. Volgens de organisatie hebben de vier grote zorgverzekeraars over 2013 flinke winst geboekt en hebben ze 9,7 miljard euro in kas.