Automobilisten die in een leaseauto rijden worden hard geraakt door de aanscherping van de fiscale bijtellingsnormen.

Ruim een miljoen Nederlanders gaan er minimaal 100 euro per maand op achteruit als ze in 2016 een nieuwe auto leasen. Dat becijferde Martin Huisman, voorzitter van de Vereniging Auto van de Zaak, vrijdag tegenover radiozender BNR

Mensen die nu bijvoorbeeld in een auto met 14 procent bijtelling rijden, gaan bij het leasen van een nieuwe auto in 2016 naar de 25 procent bijtellingscategorie, legt Huisman uit. ''Netto zal de leaserijder dan 167 euro euro per maand meer betalen. Dat is 2.000 euro per jaar en ruim 10.000 euro per leasetermijn.''

De kabinetsplannen konden donderdag ook al op grote kritiek rekenen van brancheorganisatie Bovag. Die vreesde vooral voor marktverstoring voor de autobranche. Bovag stuurt de Tweede Kamer een alternatief plan, waarbij het huidige aantal bijtellingscategorieën behouden blijft, maar de onderlinge verschillen kleiner worden.

Opleving autoverkopen

Op korte termijn zorgen de nieuwe fiscale regels per 2016 waarschijnlijk wel voor een opleving van de autoverkopen. Olaf de Bruijn, directeur van de RAI Vereniging, schat dat hierdoor volgend jaar zo'n 30.000 tot 40.000 extra nieuwe auto's verkocht zullen worden bovenop de 400.000 die eerder werden voorspeld.

''Het zijn auto's die eerder gekocht worden. De verkoop zal in de eerste maanden van 2016 volledig instorten", zegt de branchevoorman tegen BNR.