Medewerkers van banken en verzekeraars kunnen hun korting op hypotheken en verzekeringen binnen enkele jaren vaarwel zeggen.

Meerdere financiële instellingen stoppen met de voordeelregeling of overwegen dat. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag na een rondgang.

Verzekeraars lopen voorop in het terugdraaien van het voordeeltje. Nationale-Nederlanden biedt zijn medewerkers al geen korting meer op hypotheken, ASR volgt volgend jaar. Medewerkers die al van de regeling gebruikmaken, houden de korting wel. Achmea overweegt de afschaffing vanaf 2016, als de huidige cao afloopt.

Volgens Nationale-Nederlanden past de regeling niet bij 'modern werkgeverschap'. De verzekeraar wil werknemers een pakket bieden 'dat past bij deze tijd en de markt waarin we opereren', aldus NN in het FD. ASR schrapt het voordeel omdat het een 'maatschappelijk gewenste werkgever' wil zijn.

Versobering

De sector voldoet met de versobering aan de wens van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Die wil dat beloningen voor bankiers worden ingeperkt. Dat gebeurde al met de bonus, de cao en het pensioen.

Doordat de hypotheekrenteaftrek in stappen daalt van maximaal 52 procent naar 38 procent, valt de kortingsregeling volgens de minister wel heel voordelig uit, schrijft de zakenkrant.

Niet alle instellingen willen het voordeel op korte termijn schrappen. ABN Amro en ING willen er weinig over kwijt en Rabobank heeft geen plannen de arbeidsvoorwaarden verder te versoberen. Wel gaat de bank vanaf 2016 de korting versoberen voor nieuwe hypotheken. Aegon wacht wettelijke maatregelen van Financiën af.

Vakbond De Unie verwacht dat het voordeel geen lang leven meer beschoren is. "Ik denk dat deze gunstige arbeidsvoorwaarde uiteindelijk bij alle banken en verzekeraars zal verdwijnen", zegt bestuurder Sjirk Bajema in de krant.