Consumenten hebben opnieuw meer besteed aan goederen en diensten. In augustus was sprake van de grootste consumptiegroei in bijna vier jaar tijd. 

Dat blijkt dinsdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In augustus gaven consumenten 1,5 procent meer uit dan een jaar eerder. Vooral aan duurzame goederen, zoals kleding en huishoudelijke apparaten, hebben ze meer besteed.

De uitgaven aan dergelijke producten lagen 6,6 procent hoger dan in augustus 2013. Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten 0,9 procent meer uitgegeven.

Diensten

Ook aan diensten gaven ze 0,9 procent meer uit. Daaronder vallen onder meer de huur, de telefoonrekening, kosten voor het openbaar vervoer en bezoekjes aan de kapper.

Uitgaven aan overige goederen, waar ook gas onder valt, vielen 1,9 procent lager uit dan vorig jaar.

Krimp

In mei, juni en juli lagen de bestedingen op of net iets boven het niveau van een jaar eerder. Deze stabilisatie en de groei in augustus volgen na bijna drie jaar van vrijwel onafgebroken krimp.

Uit andere gegevens van het statistiekbureau blijkt dat de omstandigheden voor consumptie in oktober iets zijn verbeterd. Zo zijn consumenten minder negatief over hun financiële situatie in het komende jaar.