De tarieven voor gas en stroom gaan per 1 januari 2015 mogelijk omlaag, omdat de markprijzen voor energie zijn gedaald.

Dat bevestigt een woordvoerder van Eneco vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van het Algemeen Dagblad

Volgens de woordvoerder ligt het in de lijn der verwachting dat de rekening omlaag gaat, maar hij benadrukt dat er nog geen definitieve besluiten over zijn genomen. 

De prijzen worden pas vastgesteld als alle gas en stroom voor die periode is ingekocht. Hoeveel goedkoper energie voor klanten wordt, is dus nog onduidelijk. Een eventuele daling geldt alleen voor klanten die geen vaste prijzen hebben afgesproken.

Essent

Ook Essent laat weten een daling in de markttarieven te zien. "Alle energiebedrijven zijn bezig met het vaststellen van de tarieven", zegt een woordvoerder tegen NUgeld.nl.

Maar de woordvoerder vindt het op dit moment lastig te zeggen hoe groot die daling voor consumenten zal zijn. Hij weet wel dat de lagere marktprijzen "met name interessant zijn voor contractvrije mensen". 

Belastingen

De woordvoerder benadrukt dat energiebedrijven niet kunnen voorspellen wat er gebeurt met de belastingen op energie. Als het kabinet daar iets in aanpast, heeft dat weer gevolgen voor de energierekening. Wat die gevolgen zijn, is volgens de zegsman nu nog niet in te schatten.

Gas is nu goedkoper dan een jaar geleden doordat de voorraden groot zijn en er relatief weinig vraag is. Dat heeft onder meer te maken met de milde winter van vorig jaar. De prijs van elektriciteit vertoont al langer een dalende trend.

Doorgaans worden dalingen van de marktprijs niet volledig doorberekend aan de klant.