In september zijn 12.949 woningen verkocht, een stijging van 39,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van augustus 2014 is het aantal verkochte woningen met 5 procent toegenomen. Dat meldt het Kadaster vrijdag.

In het derde kwartaal zijn 39.160 woningen van eigenaar gewisseld, een toename van 35,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2013.

Vooral appartementen zijn in september meer verkocht, ruim 51 procent meer dan dezelfde maand in 2013. De verkoop van hoekwoningen stijgt met 22,9 procent het minst.

Ten opzichte van augustus stijgen alle woningtypen op de hoekwoningen na; de verkoop daalt met 1,8 procent.

Provincies

In alle provincies nam het aantal verkochte woningen toe. Utrecht gaat aan kop met een groei van 54,3 procent ten opzichte van september 2013. In Limburg is de stijging van 19,1 procent het kleinst.

In vergelijking met augustus daalt de verkoop van woningen met 4 procent in Limburg en 0,7 procent in Groningen. In de overige provincies stijgt het aantal verkochte woningen.

Het aantal nieuwe hypotheken is op jaarbasis met 30,9 procent gestegen naar 18.250 stuks. In september hebben negentig executieveilingen toegenomen, een toename van 5,9 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013.

NVM

Vorige week kwam ook makelaarsorganisatie NVM met cijfers over het derde kwartaal. Het aantal transacties lag 28,9 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder.

Het verschil in cijfers ontstaat door een ander meetmoment. Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt, terwijl NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen wat een paar maanden eerder is.

Woningmarkt

2013 was een slecht jaar voor de woningmarkt, met name de eerste drie kwartalen. Aangezien de komende kwartalen vergeleken worden met minder slechte en goede kwartalen, zal het verschil in transacties niet meer zo groot zijn.

Voor 2015 verwacht de NVM-voorzitter dat de woningmarkt in rustiger vaarwater terechtkomt en dat de stijging van het aantal transacties tussen de 0 en 10 procent zal liggen.

Volgende week maken het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend wat de huizenprijzen in september gedaan hebben. Volgens NVM stegen de prijzen 3,9 procent in het derde kwartaal.

Huizenprijzen stijgen 3,9 procent | 2015 wordt spannend jaar voor woningmarkt