In de strijd tegen belastingfraude en ontduiking gaan Europese landen meer gegevens automatische uitwisselen.

De 28 landen van de Europese Unie spraken dinsdag af dat ze ook winsten uit bijvoorbeeld dividend of rente gaan doorgeven aan elkaars belastingautoriteiten.

Door de uitbreiding moet het nog moeilijker worden voor belastingplichtigen hun kapitaal te verbergen en in andere landen onder te brengen in de hoop dat het onvindbaar is voor de fiscus.

Op dit moment wisselen landen al gegevens uit over spaartegoeden.

Inkomsten

Ook hebben de EU-lidstaten al eerder afgesproken dat vanaf 2016 inkomsten uit bijvoorbeeld levensverzekeringen, pensioenen en onroerend goed verplicht uitgewisseld moeten worden. Die gegevensuitwisseling gaat over het voorafgaande jaar.

Vanaf 1 januari 2017 gaat Europa dus ook gegevens over opbrengsten uit dividend en andere verkoopopbrengsten uitwisselen. ''Iedereen met tegoeden in het buitenland weet dat die in 2016 met de billen bloot gaat'', zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Verstoppen is dan niet meer mogelijk, aldus de bewindsman.

Oostenrijk krijgt maximaal een jaar uitstel. Het land vroeg en kreeg meer tijd om alles technisch op orde te brengen om gegevens te kunnen uitwisselen.