Een op de vijf Nederlanders controleert niet jaarlijks de nieuwe zorgpolis. Ook mails en brieven over wijzigingen in de polis worden door 19 procent niet gelezen.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van patiëntenfederatie NPCF, onder 950 Nederlanders.

Bijna twee derde controleert de polis alleen als er wijzigingen verwacht worden. Zes op de tien zegt vluchtig naar de belangrijkste inhoud te kijken.

Bijna de helft van de mensen die nauwelijks naar hun zorgpolis kijken, vertrouwt erop dat de zorgpolis een goede dekking biedt.

Drie op de tien ziet door de bomen het bos niet meer en bijna een kwart vindt het oninteressant. Bijna een op de tien denkt niet te kunnen veranderen van polis of verzekeraar.

Veranderingen

Ruim de helft denkt dat de veranderingen weinig gevolgen hebben, omdat er weinig van zorg gebruik wordt gemaakt.

Iets meer dan de helft kijkt aan het einde van het jaar welke verzekeraar de beste passende polis biedt. Vergelijkingssites worden het vaakst geraadpleegd, ook al noemt slechts 44 procent dit een betrouwbare bron.

Ruim een kwart vraagt informatie op bij de huidige verzekeraar. Ook polst 27 procent de keuze en ervaringen van familie en vrienden.

Vergelijkingssite

"Dat slechts 44 procent vergelijkingssites een betrouwbare bron noemt, is spijtig, maar herkennen we heel erg in de discussie van het afgelopen jaar. Betrouwbaarheid, maar meer nog onafhankelijkheid van vergelijkingssites, staat stevig ter discussie", aldus een woordvoerder van Zorgkiezer.nl.

"Dit komt doordat allerhande zorgverzekeringvergelijkers als paddestoelen uit de grond schieten. Vandaar dat de AFM vorige maand extra maatregelen heeft genomen door vergelijkingssites te verplichten een AFM-vergunning te hebben. Hierdoor kunnen ze beter toezien op deze sites."

Vergelijkingssite moet vergunning aanvragen