Van de jongeren onder de dertig jaar staat 73 procent nooit rood. Vijftigplussers staan met 64 procent het vaakst rood.

Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van SNS, onder 1.138 Nederlanders.

Ruim de helft staat wel eens rood op zijn of haar betaalrekening, 7,8 procent zelfs structureel. Bijna een derde heeft nooit een negatief saldo, maar heeft wel de mogelijkheid om rood te staan. Ruim 17 procent staat niet in de min, omdat het niet kan.

De respondenten die rood staan, staan gemiddeld 344 euro in de min. Bijna de helft doet niets aan roodstand en wacht tot er weer geld binnenkomt; 52 procent maakt geld over van zijn of haar spaarrekening.

Vrouwen

Mannen staan vaker en langer rood dan vrouwen. Mannen die een negatief saldo hebben, staan gemiddeld 379,90 euro in de min. Vrouwen met een negatief saldo staan gemiddeld 299,70 euro rood.

Werkenden staan vaker rood dan mensen die thuis zitten. Ruim zes op de tien fulltimers heeft wel eens een negatief saldo; onder parttimers ligt dat percentage op 53 procent.

De belangrijkste oorzaak van rood staan is het maken van onverwachte kosten. De meerderheid heeft geen idee wat de bank daarvoor in rekening brengt. De helft vindt het rentepercentage voor rood staan, tussen de 8 en 15 procent, hoger dan verwacht.

Nederlanders staan iets minder vaak rood