De Belastingdienst heeft honderden mensen op het oog die jaarlijks vlak voor de jaarwisseling geld van hun bankrekening halen om het uit het zicht van de fiscus te houden.

Voor de inkomstenbelasting wordt het banktegoed op 1 januari meegerekend, dus een paar dagen later storten deze zogenoemde saldinisten hun geld weer terug.

De FIOD heeft zes onderzoeken lopen naar elf saldinisten die bij elkaar miljoenen euro's buiten beeld wilden houden. Ze worden verdacht van witwassen en belastingfraude.

De fiscus kreeg ze alsnog in beeld omdat banken verdachte transacties moeten melden. De bedragen zijn opvallend hoog voor hun inkomens. Het gaat vermoedelijk om crimineel geld.

Geld

De verdachten uit de gemeenten Almere, Zoetermeer, Roosendaal, Dongen, Opsterland en een plaats in Gelderland halen al jaren achter elkaar tussen de honderdduizend en achthonderdduizend euro van hun rekening voor oud en nieuw, om het daarna weer terug te storten. Ze worden deze week verhoord.

Andere mogelijke saldinisten krijgen een brief van de Belastingdienst. Daarin staat dat contant geld ook gewoon meetelt voor de inkomstenbelasting, hoewel dat lastiger te meten is.