De subsidiepot die minister Stef Blok (Wonen) vorig jaar beschikbaar heeft gesteld voor de starterslening is bijna leeg. De pot is naar verwachting binnen enkele maanden op. 

Dat blijkt uit cijfers (pdf) van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) in opdracht van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN), dat de leningen verstrekt. 

Door het aantrekken van de huizenmarkt zijn er inmiddels zoveel aanvragen gedaan dat het Rijk bijna door het budget heen is.

Blok gaat de startersregeling niet uitbreiden. Het is een crisismaatregel geweest, die inmiddels zijn werk heeft gedaan, aldus een woordvoerder.

Lening

In de eerste negen maanden van dit jaar hebben ruim vijfduizend huishoudens van de starterslening gebruikgemaakt, al duizend meer dan in heel 2013. De gemiddelde lening bedraagt zo'n 30.000 euro.

Volgens het onderzoek zijn er dankzij het fonds sinds 2013 bijna tienduizend extra nieuwbouwwoningen aangekocht, zo'n tien procent van de totale productie van koopwoningen. 

Wachten

De starterslening zorgt er voor dat starters de woningmarkt eerder betreden: 72 procent van hen geeft aan zonder starterslening te hebben gewacht met het kopen van een woning. 37 procent van die groep zegt zonder de lening één tot twee jaar te hebben gewacht met de aankoop. Ruim een vijfde zou zelfs langer wachten. 

De gemiddelde leeftijd onder de aanvragers is zevenentwintig, de gemiddelde koopprijs bedraagt 157.400 euro. Bijna de helft van de starters verhuist vanuit het ouderlijk huis, 34 procent komt vanuit de gereguleerde huursector. 7 procent van de leners verhuist vanuit een studentenhuis.

Aanvullen

Vorig jaar stelde zowel kabinet als gemeenten 50 miljoen euro ter beschikking om extra leningen mogelijk te maken en de koopwoningmarkt vlot te trekken. Starters kunnen met de lening een duurdere woning kopen dan zij met een gewone hypotheek zouden mogen. De eerste jaren hoeven ze geen rente en aflossing te betalen.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en de gemeenten pleiten er voor dat minister Blok (Wonen) voor 2015 extra geld beschikbaar stelt.

Het ministerie ziet geen noodzaak om dat te doen. De 50 miljoen euro heeft zijn werk goed gedaan, vindt het ministerie. Provincies en gemeenten kunnen hun steun aan de starters voortzetten als ze dat willen.

Huizenprijzen stijgen vijfde maand op rij | Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis