De halfjaarlijkse NVM Open Huizen Dag vindt zaterdag weer plaats. Circa 47.000 woningeigenaren openen hun deuren voor potentiële kopers.

Hoeveel woningen daadwerkelijk bezocht worden "valt en staat met het weer", vertelt Roeland Kimman, woordvoerder van makelaarsorganisatie NVM.

Het is tevens erg verschillend per regio. "De Open Huizen Dag werkt over het algemeen drempelverlagend, maar in kleine gemeenschappen is de drempel iets hoger. Zelfs anno 2014 is de sociale controle nog groot. Als iemand een huis van drie ton bezoekt, roept dat soms vragen op als 'hoe kan hij dat betalen'."

Tijdens de vorige editie in april waren 48.582 woningen te bezoeken. Ongeveer vier op de vijf deelnemende huizeneigenaren kregen kijkers over de vloer. Dat was de eerste Open Huizen Dag nadat de eerste tekenen van herstel op de woningmarkt zichtbaar waren.

Koopwoning

Kimman ziet deze editie dan ook met vertrouwen tegemoet. "Het positivisme in de markt neemt toe en de hypotheekrente is laag. Huizen in de huursector zijn duur of weinig beschikbaar, dus de concurrentiepositie van de koopwoning is beter geworden."

Desondanks is het nog steeds van belang dat de woning scherp geprijsd is, waarschuwt Kimman. "En het moet er spic en span uitzien."

Woningen die nieuw in het aanbod zijn, worden vaker bezocht dan huizen die al langer te koop staan. Dat is ook een reden voor consumenten om juist in aanloop naar de Open Huizen Dag hun woning te koop te zetten.

Ook in de dagen voorafgaand aan de open huizen dag worden meer woningen dan normaal verkocht. "Het kan zo zijn dat kopers niet willen afwachten en snel hun slag willen slaan voordat de woning potentiële nieuwe kopers aantrekt", adlus Kimman.

Hypotheekadvies

Diverse aanbieders van hypotheken en hypotheekadvies zijn zaterdag open om vragen van potentiële kopers te beantwoorden. Ook de meeste vestigingen van De Hypotheker zijn zaterdag geopend. "Maar uit ervaring weten we dat de vraag naar financieel advies pas na de Open Huizen Dag gaat spelen", vertelt een woordvoerder.

"Heel veel consumenten gebruiken de zaterdag om woningen te bezoeken en benutten de rest van het weekend om na te denken. De week die daarop volgt, is het een stuk drukker dan normaal. Dan bellen veel mensen om een afspraak te maken."

De Open Huizen Dag vindt zaterdag plaats tussen 11.00 en 15.00 uur.

Open Huizen Dag geen garantie voor verkoop, maar het helpt wel

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis |