Cadeaubonnen hebben vaak zoveel beperkingen dat consumenten hun geschenk geregeld niet kunnen gebruiken. 

Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek.

Volgens de bond zorgt vooral de geldigheidsduur van de kaarten voor verwarring. Ook zijn ze maar in een beperkt aantal winkels te gebruiken of slechts voor een deel van het assortiment.

De Consumentenbond wil dat voor verschillende cadeaubonnen dezelfde ''duidelijke en redelijke'' voorwaarden gelden. De organisatie is hierover in gesprek met met negen uitgevers van cadeaukaarten.

Volgens de wet mogen bonnen niet korter dan een jaar geldig zijn, tenzij de verkoper kan aantonen dat dit redelijk is.

Yourgift Card

Bij de Yourgift Card wordt er twee jaar na het activeren maandelijks een bedrag van 35 cent ingehouden. "Yourgift Cards wil dat de kaart binnen twee jaar volledig besteed wordt en niet blijft liggen", laat een woordvoerster van het bedrijf weten.

"Daarom doen we er alles aan om bestedingen te stimuleren. We adviseren de kaart binnen een jaar na aankoop te activeren en deze direct te gebuiken." 

Verder laat de cadeaukaartuitgever weten naar aanleiding van het onderzoek te gaan kijken naar de mogelijkheden om de informatievoorziening aan kaarthouders te verbeteren. "Mocht blijken dat er onduidelijkheden zijn met betrekking tot het gebruik van de Yourgift Cards, dan zijn wij bereid dit op te pakken en waar mogelijk aan te passen."