Nederlanders staan dit jaar iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen vergeleken met vorig jaar. 

Dat concludeert het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, in een dinsdag verschenen onderzoek.

Volgens het rapport let het gros van de Nederlanders over het algemeen goed op de uitgaven. De helft zegt zelfs 'heel goed' op te letten (52 procent) en een meerderheid spaart (87 procent).

Meer dan de helft (58 procent) heeft het afgelopen jaar niet rood gestaan en twee derde heeft geen betalingsherinneringen ontvangen. ''Hierin zien we een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar'', concludeert Wijzer in geldzaken.

Nederlanders die het afgelopen jaar er op achteruit zijn gegaan, wijten dit aan de hogere zorgkosten, minder toeslagen en hogere belastingen.Vooral ouderen zien de zorgkosten als oorzaak van de verslechtering van hun financiële situatie.

 Buffer

Ruim zes op de tien Nederlanders heeft nu een buffer voor de korte termijn, waarmee ze iets beter voorbereid zijn op financiële tegenslagen vergeleken met 2013. Het bedrag in dit spaarpotje is bij ruim een kwart van de mensen hoger dan 5.000 euro.

Mensen in loondienst letten volgens de onderzoekers minder goed op hun financiën, zij staan vaker rood en ontvangen vaker betalingsherinneringen. Zij beschikken echter vaak wel over een goede buffer om onvoorziene gebeurtenissen financieel op te vangen. 

Niet-werkenden houden daarentegen hun financiën goed in de gaten, maar hebben relatief weinig spaargeld en buffers.

Tweedeling

Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, ziet een duidelijke tweedeling in de maatschappij. "Er is één groep die goed is met geld. Zij zijn wakker geschud door de crisis", aldus de woordvoerster.

"De andere groep, die het niet meer redt door de crisis, is vaak werkloos of zij kunnen hun huis niet verkopen. Dit is de groep die betalingsachterstanden heeft. Zij hebben geen zekerheden als het op geld aankomt."

Nibud ziet dat veel mensen op zoek zijn naar onafhankelijk advies. "Onze websitebezoeken zijn de afgelopen tijd gestegen. Daaruit concluderen wij dat mensen hier meer behoefte aan hebben."