Mensen kunnen via een nieuw project de kosten van hun energierekening inruilen voor een lening waarmee zij hun huis energieneutraal kunnen maken.

Ruim honderd betrokken partijen, waaronder bouwbedrijven en banken, tekenen daartoe volgende week maandag een akkoord.

Dat meldt Energiesprong, de initiatiefnemer van het project Deal Stroomversnelling Koopwoningen.

Het project richt zich met name op slecht geïsoleerde woningen die zijn gebouwd tussen 1950 en 1980. Die huizen hebben volgens Energiesprong gemiddeld een energierekening van zo’n 175 euro per maand.

Door onder meer betere isolatie en zonnepanelen moet de energierekening tot nul worden gereduceerd. Daarmee worden de huizen volgens Energiesprong zogeheten 'nul-op-de-meter-woningen’.

Financiering

De woningeigenaar financiert die investering door een speciale hypotheeklening aan te gaan. Het geld dat wordt bespaard doordat er geen energierekening meer is, moet worden gebruikt om de extra hypotheek te betalen.

Energiesprong meldde eerder al dat het de bedoeling is dat mensen maximaal 45.000 euro kunnen lenen voor de verbouwing, die binnen tien dagen moet zijn afgerond.

Naast banken en bouwbedrijven zijn volgens Energiesprong ook gemeenten, hypotheekverstrekkers en makelaars betrokken bij het project. Energiesprong wordt in opdracht van het ministerie van Wonen uitgevoerd door kennis- en netwerkorganisatie Platform31.